Jesť - nejesť

25.03.2014 08:59

Aké potraviny jesť a nejesť

Nasledovné potraviny by mali tvoriť základ vášho jedálneho lístka: tofu, cottage 20 %, jogurt, mlieko, ryby, kuracie prsia, morčacie mäso.

   ovocie: jablko, hruška, slivky, hrozno, mandarínky, pomaranče, kiwi, ananás

   zelenina: cuketa, mrkva, paradajky, karfiol, hlávkový šalát, uhorky, červená a zelená paprika

Tieto potraviny si môžete dopriať tiež, ale s mierou: kečup, cukríky bez cukru, kukurica v konzerve, zemiaky, ryža, tmavé pečivo, varené strukoviny, cestoviny, sardinky v paradajkovej šťave, jogurtové nápoje, plátkový syr 30 percent, tvrdý tvaroh, vajcia.

Tieto potraviny sú pri chudnutí tabu, t.j. zakázané: paštéty, údeniny, saláma, plátkový syr 45 %, parený syr 50 %, kyslá smotana, tučný tvaroh, puding či mliečna ryža, párky, slanina, tlačenka, klobása, hranolčeky, knedľa, svetlé pečivo, vianočka, pizza, langoš, koláče, slané tyčinky, čokoládová zmrzlina, maslo, majonéza.

Zelenina

Ukázalo sa, že optimálnym postupom je najesť sa pred jedlom najskôr zeleniny, napríklad v podobe šalátu. Potom si dajte krátku pauzu a po nej si užite malú porciu normálneho jedla.

Zelenina ako potravina s nízkou energetickou hodnotou vás zabaví – musíte ju chrúmať, postupne plní žalúdok. Dajte si trebárs pol hlávky šalátu pred obedom. Potom nech nasleduje tá, dajme tomu „lepšia“ časť jedla, ktorou ulahodíte svojim chuťovým pohárikom. Bude síce malá, ale vy ste po zelenine už vlastne takmer celkom najedení. Tak aj pomerne malé množstvo vás poteší a zasýti zároveň.

Navyše toto ročné obdobie praje zelenine všetkých druhov. A keďže jej je dostatok, aj ceny sú veľmi príjemné. Ideálny čas jesť chutne, zdravo a lacno

Kontakt

Edu-mullerova1 rebvian@gmail.com